Klimatårnet i Høje Taastrup

Læring i luften

Leg og læring i de lidt højere luftlag, er en realitet i Høje Taastrup – nærmere bestemt på Gadehaveskolen. Her er skolegården blevet udstyret med et splinternyt klimatårn, der rager 16 meter op i vejret. Tårnet blev  indviet i kold luft i december 2016. Klimatårnet kommer til at byder indenfor til udforskning af vejrfænomenerne og årstiderne i et helt nyt perspektiv. Tanken bag tårnets arkitektur er at skabe associationer til vejrgudernes helt tunge skyts – lynet. 

Klimatårnets ABC

Klimatårnet er selvforsynende hvad angår energi. Det er EnergiLeg, der har leveret de grønne løsninger, som drives af klimaets egne ressourcer. Solen og vinden fodrer klimatårnet med energi via en vertikalakset vindturbine og solceller. Indvendigt, i cockpittet, er udsigt mod de fire verdenshjørner. De enkelte verdenshjørner repræsenterer hver sit vejrfænomen eller særlige klimatiske vinkel. Forskellige kontrolinstanser gør det muligt at observere og indsamle data, for eksempel til undervisningsbrug på Gadehaveskolen – almindelige borgere er dog også velkomne til at komme forbi og få stimuleret de små grå i inspirerende omgivelser. Det er ikke kun solcellerne og vindturbinen som forsyner tårnet med energi. Som gæst kan man selv prøve kræfter med energiproduktion! Det er musklerne som skal på banen, når to EnergiHåndtag skal roteres for at producere strøm til tårnet eller andre devices. Hvor lang tid tager det eksempelvis at oplade sin mobiltelefon?  

 

 

Et tårn med indbygget viden

Gadehaveskolen er en såkaldt profilskole, hvilket betyder, at skolen har en særlig faglig profil – på Gadehaveskolen er det naturvidenskaben der er i fokus. 

Det betyder, at naturvidenskaben skal integreres i stort set alle fag. Derfor spiller tårnet en særlig stor rolle for eleverne. Eleverne kommer ud af klasselokalets velkendte rammer og op i et højere niveau – bogstaveligt talt. 

Her kan eleverne opleve en masse velkendte fænomener med de klimatiske briller på, og der vil være mulighed for at lave en lang række forsøg og udregninger med data fra klimatårnets mange forskellige vejrmålere.

 

Offentligt udkigspunkt

Det noget ældre publikum bydes også indenfor. Visionen med tårnet er nemlig, at resten af byens borgere vil bruge det som udflugtsmål. De kan bruge det som en lokal udsigtspost, der giver et nyt perspektiv på lokalmiljøet, Klimatårnet er nemlig et såkaldt ByNaturrum. Det er en del af et samlet projekt, som arbejder for at lokke folk udenfor hjemmets fire vægge. Samtidig sender Klimatårnet et signal om en grønnere linje, hvilket passer ind i den profil, Høje Taastrup kommune  har som pejlemærke. Klimatårnet er et lokalt vartegn, som får naturvidenskaben og teknologien til at gå op i en højere enhed cirka 16 meter oppe i luften.

Mere om produktet

Sæt et helt nyt perspektiv på energiforbrug og læringen om selvforsynende energi. EnergiHåndtaget er et oplagt værktøj til at kombinere bevægelse og læring. Ideel til børn og unge fra 6 år.