Læring om energi gennem kroppen på Økolariet


På viden- og oplevelsescentret Økolariet i Vejle tages alternative formidlingsmetoder i brug til at lære besøgende om energi og energiforbrug. Gennem interaktive EnergiLeg-installationer i udstillingen indenfor og i indgangsområdet udenfor sker læringen nemlig gennem kroppen – ved at mærke energien.

Energi- og Klimaudstilling

Samarbejdet startede tilbage i 2017 med udstillingen ”Energi – Tilbage til fremtiden”, der zoomede ind på nutidens energiproblemer iført fortidens briller – en udstilling, som var et led i et ønske om at få endnu mere fokus på bæredygtighed i udstillingerne.

Derfor blev to EnergiHåndtag og en EnergiCykel en del af denne særudstilling – redskaber, som stadig er der i dag tre år senere. Nu er de en del af udstillingen Energi & Klima, som sætter vores energiforbrug og ikke mindst konsekvenserne af det i form af klimaforandringer.

mærk energien

"Vi oplever, at vores besøgende godt kan lide at eksperimentere med energi gennem deres egen krop via redskaberne i udstillingen."
Pernille Kjølholt
Udstillingsansvarlig på Økolariet

Og det er lige netop det man kan – prøver kræfter med energien, mærke energien. EnergiHåndtagene er ledsaget af tekster og information, som sætter energiforbrug og energiproduktion i perspektiv, mens man selv prøver kræfter med fænomenet.

Økolariet eksperimenterer også med at bruge et konkurrencepræget elementet i formidlingen om energi som fænomen for at motivere flere til at interagere med redskaberne.

”Vi har koblet en skærm til EnergiCyklen, som hele tiden viser, om man er lige så langsom som en skildpadde eller lige så hurtig som en leopard. Derudover viser skærmen også hele tiden, hvor meget energi, man producerer og forbrænder – så kan man energi-udfordre sin familie eller klassekammerater til også at træde i pedalerne.” – Pernille Kjølholt

Formidling i uderummet

Man bliver allerede mødt af Økolariets fokus på energi, før man overhoved er trådt ind over dørtærsklen. Gårdområdet, som danner rammen om indgangen, har nemlig både et EnergiHjul og en MusikBold, der visuelt ligner en jordklode.

Her sker den samme formidling om energiproduktion og energiforbrug. Når man løber rundt i EnergiHjulet kan man se sin egen energiproduktion, fordi aktiviteten i hjulet genererer energi, som tænder lys i hjulet.

Er I nysgerrige på interaktive installationer til udstillinger og læringsrum – få et overblik over vores interaktive redskaber og løsninger her

 

Mere om produkterne

Det er den perfekte tilføjelse til børnehaver og skoler, som ønsker at skabe fokus på bevægelse, bæredygtig energi og teknologi. Lad børn træne motoriske færdigheder, skab bevægelsesenergi og omdan den til lyd eller lys.

Sæt et helt nyt perspektiv på energiforbrug og læringen om selvforsynende energi. EnergiHåndtaget er et oplagt værktøj til at kombinere bevægelse og læring. Ideel til børn og unge fra 6 år.

Denne cykel er ikke som alle andre cykler. Den gør det muligt at eksperimentere med både lyd, lys, batteri og andre teknologier, som pædagogiske redskab i undervisningen i  naturfag på skoler.

Musik er med til at udvikle børns fysiske, sociale og kognitive færdigheder. Sving håndtaget og MusikBolden begynder at spille.  Måske en velkendt sang, som giver lyst til at hoppe og danse.